«Свобода вибору» Умань 2023

Міжнародний мистецький фестиваль “Свобода вибору”. Умань. 2023. Календар подій.

Десятий рік триває чергова підступна війна України з росією. Українські міста і села потерпають від обстрілів, бомбардувань та екологічних катастроф. Кожного дня отримують поранення та гинуть діти і дорослі, військові і цивільні. Клята війна розділила мільйони українських родин. Кривавий диктатор в тому числі ядерним шантажем намагається тероризувати фізично і морально Україну і весь світ. Незалежну Україну він порівнює з нацисткою Німеччиною. Сам став справжнім фюрером для своєї країни. Та повторює за прикладом своїх кумирів та прототипів сталіна і гітлера мантру про утискі груп населення у країнах, на які нападає.

В цьому році, як і всі роки української Незалежності до древнього і красивого міста Умань на Рош А шана, єврейський новий рік, із майже півсотні країн світу до Умані з’їдуться єврейські прочани на могилу великого праведника рабі Нахмана. Десятки тисяч людей вимолюватимуть гарну долю людству і державі, до якої вони стікаються з усього світу. Останні роки серед українців невпинно росте запит на інформацію о євреях та іудаїзмі. Навіть під час повномасштабного вторгнення російського агресора по містах України відбуваються численні екскурсії до сінагог, музеїв, кладовищ та інших місць, пов’язаних з єврейською традицією та культурою. 

Українські євреї активно приймають участь в обороні України в ЗСУ та громадському секторі, культурі та волонтерських проектах.

Держава Ізраїль публічно та непублічно регулярно надає допомогу Україні у військовій, медичній та гуманітарній галузях. Численні волонтерські проекти створені за участю євреїв з України та різних країн світу, збирають великі кошти, на які закуповують зброю, медикаменти та багато гуманітарної допомоги для українських військових та цивільних. Євреї світу використовують усі можливості для лобіювання інтересів України.

Єврейська громада міста Умань після початку повномасштабної війни, навесні 2022 року під час першої хвилі евакуації надала численні готелі, що побудовані для прочан, для відновлення сил десяткам тисяч біженців, переважно жінкам, дітям та людям похилого віку, що прямували через Умань до західного кордону. Служба парамедиків Їхуд Ацала приймала участь у рятуванні постраждалих від влучання російської ракети у уманську багатоповерхівку 28 квітня 2023 року. Тощо.

Отже, в серпні українці святкують День Незалежності і відзначають День пам’яті захисників України

У вересні на свято єврейського нового року Рош А шана  з’їзжаються десятки тисяч прочан. В єврейській традиції це судний день, день коли людині та в буквальному сенсі країні виноситься вирок на наступний рік, вирок на основі того, як людина обрала прожити рік минулий. Саме обрала. Бо наявність свободи вибору – це те, що відрізняє вільну людину від раба.

В жовтні місто Умань святкує день міста, а вся країна святкує День українського козацтва та День захисника Вітчизни.

Також на цей період припадає високий сезон у перлині садово-паркового мистецтва України – дендрологічному парку «Софіївка».

Саме в цей період, з 18 вересня по 15 жовтня в Умані триватиме  Перший міжнародний мультіжанровий фестиваль мистецтв «Свобода вибору».

В рамках фестивалю уманчанам та численним прочанам та туристам будуть представлені десятки арт-проектів у різних жанрах, проведені круглі столи та прес-конференції.

Мета фестивалю «Свобода вибору» – емоційно підтримати містян та гостей міста, озвучити чіткий месидж для друзів та ворогів, що життя, в тому числі і культурне, в Україні триває, співдружність різних громад та народів, що багато століть населяють Україну, слугує зміцненню держави та наближенню перемоги над ворогом. Десятки журналістів, що традиційно прибувають в Умань під час Рош А шана отримають додатковий потужний інформаційний привід.

Художня концепція фестивалю

На протязі двох місяців у місті Умань реалізується низка виставок та інших заходів, що доступні під час повномасштабної війни. Фестиваль синхронізується із Днем Незалежності, Днем пам’яті загиблих Героїв, Днем українського козацтва та Днем міста Умань.

Твори, представлені у виставкових експозиція, резонують як із сучасною ситуацією в країні, так і із спогадами про мирні часи та сподіваннями на швидку Перемогу та відновленням родинного побуту українців.

Через мистецтво українських та єврейських митців, через творчість митців з інших країн, фестиваль «Свобода вибору» декларує, що тут і зараз відбувається загальносвітова боротьба добра і зла і кожна людина, кожна країна мусить якнайшвидше зробити свій вибір.

50 учасників з України, Ізраїлю, США, Японії, Естонії, Литви, класики, що вплинули на мистецтво у своїх країнах та в усьому світі, молоді та юні таланти, усі вони адекватно сприймають красу навколишнього світу, рідної землі. Красу, яку гуртом треба виборювати у агресора кожного дня.

Круглі столи в онлайн форматі дадуть змогу митцям, вченим, громадським діячам та державним службовцям обговорити теми та ідеї фестивалю, намітити напрямки його майбутнього розвитку та практично та емоційно підтримати Україну та українців.

Організатор фестивалю «Свобода вибору» – Благодійна організація «Благодійний фонд «Добре серце Київ» за підтримки Уманської міської ради