«Епізоди однієї війни»

Міжнародний художній проект

Багато сотень років росія розпалювала ворожнечу між українським та єврейським народами. Після довгих років проживання на території сучасної України європейських євреїв-ашкеназі, після низки драматичних подій спільної історії між українцями та євреями склалися добросусідські відносини. Після розвалу Російської імперії, драматичних подій громадянської війни та здобуття Україною незалежності єврейська громада посіла гідне місце серед народів, які заселяли Україну. Окупація більшовицької росією Української народної республіки, що пізніше відбулася, продовжила імперську тактику «розділяй і володарюй», яка триває сьогодні. За минулі десятиліття відбулося багато історичних подій у долі українського та єврейського народів. Водночас радянський союз та нацистка Німеччина розпалили пожежу Другої світової війни. У цій страшній війні союзники опинилися ворогами. Коли територію сучасної України у складі радянського союзу окупувала нацистська Німеччина, до півмільйона євреїв боролися в лавах Червоної армії із спільним з українцями ворогом. Тисячі українців стали праведниками народів світу, рятуючи євреїв від знищення окупантами та їхніми союзниками. Після закінчення Другої світової війни відтворилася на єврейській землі після майже двохтисячолітньої перерви держава Ізраїль, розвалився Радянський Союз, Україна відновила свою Незалежність. Як наступник радянського союзу російська федерація продовжує створювати в усьому світі осередки терору, одночасно розпалюючи ворожнечу між народами, які мають спільну історію багаторічних конструктивних відносин. Незважаючи на безліч спільних зв’язків у різних галузях – культурні, економічні, сімейні, наукові, історичні, ніщо так зараз не поєднує ізраїльтян та українців, як спільний ворог. Організатори та спонсори терору в обох країнах знаходяться на одній осі – москва-тегеран.

Спільний ворог – запорука для взаєморозуміння. І сьогодні ізраїльтянам дедалі зрозуміліша проблема ДНР-ЛНР, а українцям – проблема сектору Гази. Обидва анклави змоделювали кремлівські куратори для розпалювання терору в країнах, що прагнуть миру та розвитку добросусідських конструктивних відносин із сусідніми країнами.

Одночасно в Україні та Ізраїлі відбуваються мистецькі виставки під назвою «Епізоди однієї війни» – в Україні – українські художники на підтримку Ізраїлю, в Ізраїлі – ізраїльські художники на підтримку України.

Куратор проекту Геннадій Гутгарц